← Takaisin

Artikkelipohjustus: Voimaa elintapamuutokseen työnantajalta

Haastattelumateriaalini ja artikkelipohjustukseni pohjalta kirjoitettu lehtiartikkeli julkaistiin Ilkka ja Pohjalainen -lehdissä.

Artikkelipohjustus:

Voimaa elintapamuutokseen työnantajalta –
työntekijät arvostavat henkilökohtaisen hyvinvoinnin tukemista

Uusien palveluiden myötä yrityksillä on yhä enemmän välineitä työntekijöiden ruokailuun liittyvien elintapojen parantamiseen.

FinTerveys 2017 -tutkimuksen tuloksissa todettiin, että Suomessa on jo 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista ja yli 25 % työikäisistä on lihavia. Liikunnan määrä oli pysynyt jotakuinkin ennallaan, mutta työikäisten ruokailutottumuksissa oli havaittavissa jopa laadullista heikentymistä. Painonhallinta vain liikkumisen avulla on vaikeaa, joten suomalaiset tarvitsevat pysyviä muutoksia ruokailutottumuksiinsa.

Ylipainoisuuden yleistyminen on uhka myös elinkeinoelämälle. Ylipainoisuus lisää useiden vakavien sairauksien riskiä, sairauspoissaoloja sekä alentaa työssä jaksamista ja henkilökohtaista elämänlaatua. Yrityksillä on työterveys- ja työhyvinvointitoimiensa kautta erinomainen mahdollisuus vaikuttaa henkilöstönsä elintapoihin, myös ruokailuun liittyen. Ylipainoisuuden haittojen ennaltaehkäisyyn panostaminen voidaankin nähdä myös yritysten yhteiskuntavastuullisena tekona.

Yksi toimiin ylipainoa vastaan ryhtyneistä yrityksistä on Atria, jonka tarjoamaan ravintovalmennusryhmään osallistunut Teija Lilli, 53, on erittäin tyytyväinen hänelle tarjotusta konkreettisesta tuesta elintapamuutokseen.


Väestön lihomiskehityksen pysäyttäminen vaatii laajaa yhteistyötä yhteiskunnan eri sektoreilla, kuten terveyden edistämistoimia ihmisten asuinympäristöissä, päivähoidossa, kouluissa, työpaikoilla, vapaa-ajan harrastuksissa ja palveluissa.
– FinTerveys 2017 -tutkimus

Keveämpään elämään työnantajan tuella

Atrialla n. 2500 työntekijän hyvinvointia on jo aiemmin tuettu erilaisilla kuntoremonteilla ja liikuntaryhmillä, mutta vuonna 2016 myös paremman ravitsemuksen tueksi ryhdyttiin etsimään konkreettisia keinoja. Yhteistyötahoksi löytyi Via Esca Oy, jonka ravintovalmennuspalvelun tavoitteena on auttaa ihmisiä pysyvään painonhallintaan ruokailutottumusten muutoksen avulla. Valmennuksen tavoitteena on auttaa ihmisiä oivaltamaan käytännössä kehonsa tarpeet ja terveellisen ruokavalion perusteet omassa elämässään. Siten rakennetaan tukeva pohja pysyvälle ruokailutottumusten muutokselle.

“ViaEsca on valjastanut teknologian tukemaan ihmistä muutoksen tekemisessä. Se hyödyntää kehon mittaamisesta saadun tiedon, joka jalostuu maistuvaksi ruokamatkaksi ja helpoiksi ostoslistoiksi sovelluksessa.” kertoo Via Escan valmennuksesta vastaava Anna Tervo.

Atrian työterveyshuolto mahdollisti henkilöstön elintapamuutokset ottamalla askeleen huonoista ruokailutottumuksista puhumisesta suoraan toimintaan. Pelkkä tiedon lisääminen ei aina riitä muuttamaan käyttäytymistä, joten kun ymmärrys oikeanlaisesta ruokavaliosta saadaan toteutumaan myös ihmisten lautasilla, on suunta kääntymässä kohti todellista vaikutusta.

Teija kertoo, että kolmivuorotyöläisenä ja perheenäitinä omasta hyvinvoinnista huolen pitäminen ei aina ole ollut helppoa. Omien vanhempien sairastuttua jo aiemmin pudotetut liikakilot palasivat osaksi elämää, kun liikunta jäi vähäisemmäksi ja voimavarat olivat niukat.

”Kun minulta työterveystarkastuksessa kysyttiin, olisinko valmis lähtemään mukaan ryhmään, sanoin olevani enemmän kuin valmis. Minun piti saada elämääni jotakin sellaista potkua, että pääsen täältä nousemaan”.

Työntekijöiden hyvinvoinnin ylläpitäminen on myös osa yritysvastuuta. Kun yrityksillä on toimivia keinoja toteuttaa ravitsemuksellisia terveystekoja, saavutetaan monia hyötyjä yhdellä toimella. Kannustaminen ja mahdollisuuden luominen ruokailutottumusten muutokselle on Teijan mielestä työntekijöiden hoidon malliesimerkki:

“Joka työpaikassa tällaista mahdollisuutta ei ole. Atria on aivan edelläkävijä näissä asioissa. Se on vaan sitten ihmisten asia ottaa se omakseen. Meillä on työelämääkin paljon vielä edessä, hyvinvoinnista pitäisi siis pitää huolta.”

Yhden ihmisen elintapamuutos kantaa kauas

Yrityksille työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen on arvovalinta, jonka positiiviset vaikutukset voivat kantautua pitkälle. Perheen ja työyhteisön tuella on merkitystä, mutta myös yhden ihmisen halulla ryhtyä muutokseen on vaikutusta näihin molempiin.

Neljän kuukauden muutosmatkalla Teija pudotti painoa lähes 10 kiloa. Muuttuneen ulkomuodon ja pirteän mielen lisäksi iloa tuovat myös ympärillä tapahtuneet muutokset. Teijan mies ja kotona asuvat teini-ikäiset pojat tukivat muutosta, mistä Teija kiittääkin painonpudotuksensa onnistumista. Koko perhe syö samoja aterioita ja pojatkin ovat sivussa oppineet itsekin ruoanvalmistusta terveellisistä raaka-aineista. Myös Teijan miehen Petrin paino tippui uuden ruokavalion tuloksena ja keskivartalon pyöreys hävisi.

Teijan innostus kantautuu myös kodin lisäksi työyhteisöön: ”Sen lisäksi, että on hieno perhe, mutta myös aivan mahtava työporukka!” Hän kertoo julistavansa ilosanomaa terveellisistä ruokailutottumuksista kahvitauoilla ja lounaslinjastolla. Useampi työtoveri onkin ryhtynyt harkitsemaan, ottaako päiväkahvin lisukkeeksi pullan vai tarvitseeko nälkään jotakin ravitsevampaa.

Työyhteisön tuesta saa intoa muutoksen tekemiseen ja ylläpitoon, minkä vuoksi valmennukset toteutetaankin ryhmissä. Yhdenkin ihmisen positiivinen käyttäytymisen muutos voi edistää laajankin joukon terveyttä. Teijakin toteaa: “Nyt vaihdetaan vähän kevyempään eväät! Työmaalla toimitellaan kaikki asiat siten, että työkaveria tsempataan ja kiitetään.”

Muutoksen pysyvyys luo vaikuttavuutta

Ihmisten tukeminen pysyviin elintapamuutoksiin yritysten kautta luo yksilötason, elinkeinoelämän ja yhteiskunnan hyvinvointia. Työnantajien tukemilla elintapamuutoksilla saavutetaan aitoa, mitattavissa olevaa ja pysyvää vaikuttavuutta. Elintapasairauksien ennaltaehkäisy on arvioitu noin kuusi kertaa edullisemmaksi kuin sairauksien hoito. Vain pysyvä muutos on siten vaikuttavaa, ja vain sillä on todellista arvoa.

Hyvien tulosten innoittamana Atria on jatkanut ohjelmaa Via Escan kanssa, uusi ryhmä käynnistetään noin joka toinen kuukausi. Nelisen kuukautta kestäviin ryhmiin pääsee työterveyshoitajien, työterveyslääkäreiden ja työfysioterapeuttien suosituksella.

”Minähän arvioin palvelua nimenomaan tulosten valossa. Osallistujat ovat saavuttaneet lyhyessä ajassa merkittävän hyviä tuloksia. Ihmetystä itsessäni on herättänyt se, että nopea painon lasku selittyy kehonkoostumusmittausten perusteella nimenomaan rasvakudoksen vähenemisellä eikä esimerkiksi nesteen poistumisella kehosta. Tämä kannustanee osallistujia jatkamaan elintapamuutostaan pidempäänkin", kertoo Timo Kinnunen, Atrian johtava työterveyslääkäri.

Teija jatkaakin painonhallintaansa ViaEscan avulla. Omia oivalluksia ruokavaliosta on syntynyt runsaasti, mutta ohjelma tarjoaa kuitenkin tukea ja helpotusta arkeen.

”Näen mustaa valkoisella, mitä aterioihin tulee. Ainakin vuoden loppuun asti ajattelen meneväni tällä, että pysyn ruokavaliossani, vaikka painon ei enää välttämättä tarvitse tippua.”